Forstør tekst Udskriv Tip en ven Læs højt

Fængslet hovedmand har betydet færre indbrud

Efterforskningen mod en organiseret og professionel indbrudsgruppe har ført til et betydeligt fald i antallet af indbrud i København.

indbrud kogle 2
To mænd på vej væk fra gerningssted med flere "PH-kogler"

Københavns Byret har mandag eftermiddag idømt en 30-årig mand 3 års fængsel for indbrud og hæleri for i alt 14 millioner kroner.
 
En efterforskningsgruppe hos Københavns Politi, Station City, har siden anholdelsen af to personer i august 2011 efterforsket mod en gruppe på otte danske mænd i alderen mellem 25 og 31 år. Det er hovedmanden, der i mandags blev idømt 3 års fængsel for indbrud og hæleri for i alt 14 millioner kroner.
 
- Der er tale om meget velplanlagte indbrud, hvor der forinden blev foretaget rekognoscering, tilrettelæggelse af flugtrute, planlægning af en særlig fremgangsmåde på det enkelte gerningssted og fremskaffelse af køretøjer og stiger. I det indre København benyttede gruppen ladcykler til borttransport  af tyvekosterne for at vække mindst mulig opsigt, fortæller vicepolitikommissær Henrik Vedel Nielsen, Københavns Politi, Station City.
 
Den 30-årige er dømt for i perioden fra januar 2010 og til anholdelsestidspunktet at have medvirket til planlægning af 16 indbrud og tyveri af designer-møbler til en samlet værdi på ca. 4 millioner kroner, ligesom han er dømt for at stå bag hæleri af designer-møbler fra indbrud til ca. 10 millioner. Disse designer-møbler er hovedsageligt er afsat i Tyskland.
 
Han blev blandt andet dømt for indbruddet i Gl. Holte Kirke i august 2010, hvor gruppen stjal 11 ”Kogler” til en samlet nypris på 780.000 kr. I lighed med de andre indbrud var også dette indbrud nøje planlagt. Eksempelvis var rumsensorer og videoovervågning omgået. Lamperne blev straks efter indbruddet kørt til ét af to lagre, som gruppen havde rådighed over på Amager. Udover indbruddet i kirken i Gl. Holte har gruppen også forøvet indbrud i kirker i Helsingør og Gurre.
 
Derudover er han blevet dømt for indbrud mod virksomheder og foreninger i det indre København, skoler, gymnasier samt et møbelfirma i Nykøbing Falster. I domfældelsen indgår også en række planlagte forsøg på indbrud.
 
Efter pågribelsen af de involverede i sagen er indbrud i offentlige og private virksomheder i København er faldet med 66 % i perioden august 2011 til marts 2012 sammenlignet med samme periode sidste år. Der er konstateret tilsvarende fald i antallet af indbrud i offentlige og private virksomheder på det øvrige Sjælland.
 
- Vi er overbeviste om, at den nu dømte har spillet en hovedrolle i udviklingen i indbrudskriminaliteten i København. Derfor er det rart for borgerne i København, at politiets efterforskning nu har givet ham en birolle i de kommende år, siger Henrik Vedel Nielsen.
 
De øvrige syv sigtede i sagskomplekset skal i retten på et senere tidspunkt.
 
Baggrund:
Valget af tyvekoster har hovedsagligt været dyre danske designer-møbler og lamper, som er i høj kurs hos tyske forbrugere, til hvem hovedparten af tyvekosterne er blevet solgt. PH’s lampe af typen ”Koglen” har været én af de foretrukne tyvekoster. ”Koglen” blev solgt i Tyskland til omkring 15.000 kr. pr. stk.
 
Hovedmanden, som i 2003-2009 solgte dansk design fra sin egen forretning i Berlin, har benyttet sine kundekontakter til salg af alle varerne, og derfor anses modtagerne i Tyskland for at have været uvidende om, at der var tale om tyvekoster.
 
Københavns Politi har haft et tæt og godt samarbejde med Tysk Politi og Anklagemyndighed, blandt andet i forbindelse med  ransagninger i følgende tyske byer: Fürstenfeldbruck ved München, Kiel, Hamborg og Berlin. Ved ransagningerne blev der sikret stjålne møbler og andre beviser. Endvidere har en af køberne afgivet vidneforklaring i Københavns Byret. Det tyske vidne, som driver en større designforretning i nærheden af München, kunne fortælle retten, at dømte havde solgt varer til ham for en samlet genanskaffelsesværdi på mellem 350.000 - 580.000 Euro (2,6 mio. kr. - 4,35 mio. kr.).
 
Det tyske vidne havde ved flere lejligheder hentet varer i København. Gruppen transporterede tyvekosterne i lejede trailere og varevogne til Tyskland via Rødby Havn eller Gedser. Gruppen smuglede tyvekosterne over grænsen ved først at foretage indledende observationer mod grænseområdet for at se om der var politi- eller toldkontrol. Det lykkedes for gruppen at gennemføre ca. 16 transporter.

Kontaktinformation:
Vicepolitikommissær Henrik Vedel Nielsen:
7258 9131.

Indbrud kogle 1
To mænd i færd med at pakke en ladcykel med en stjålet "PH-kogle"

Indbrud kogle 3
Efterladt stige, der blev brugt ved "nedklipning" af lamper

Senest opdateret: 20. marts 2012Kontaktinformation:

Vicepolitikommissær
Henrik Vedel Nielsen:
7258 9131.
 
Udskrevet d.
28-07-2016