Forstør tekst Udskriv Tip en ven Læs højt

#SigNej til grooming

Anført af Europol indleder Europas politistyrker en fælles forebyggende indsats til at bekæmpe sexkrænkelser af børn og unge på internettet.Kampagnen #SigNej sætter spot på digitale sexkrænkelser
Digitale sexkrænkelser af børn er et stigende problem i hele verden. Derfor har vi lavet denne kampagneside, hvor du kan finde materiale, der gør dig klogere på, hvad gooming er. Om du er barn, ung, lærer eller forældre, håber vi, at du vil orientere dig i materialet, sætte spot på problemet og være med til at reducere antallet af ofre.Downloads
Som en del af #SigNej kampagnen har Europol produceret to tegneserier, som er blevet oversat til dansk.
Download #SigNej tegneserie med pige (pdf)
Download #SigNej tegneserie med dreng (pdf)
Download politiets folder: Hvad er grooming? (pdf)
Pressefoto tegneserie med pige
Pressefoto tegneserie med dreng

Om #SigNej kampagnen
Anført af Europol indleder Europas politistyrker lige nu en fælles forebyggende indsats for at bekæmpe sexkrænkelser af børn og unge på internettet. Rigspolitiets Nationale NC3 er dansk tovholder på kampagnen Sig nej!

Hvad er grooming?
Når vi taler om grooming, er det et engelsk ord, der dækker over en proces, hvor en voksen igennem strategisk manipulation opbygger et tillidsforhold til et barn, typisk via sociale medier og andre online platforme, med henblik på senere at begå seksuelt overgreb mod barnet.

Hvad er sextortion?
Sextortion er sammensat af 'sex' og det engelske ord for afpresning 'extortion' og betegner trusler mod et barn om offentliggørelse af billeder eller videoer, såfremt barnet ikke adlyder gerningsmanden til måske i sidste ende at mødes for at have sex. Sextortion kan også dække over forhold, hvor gerningsmanden kræver penge af offeret for ikke at offentliggøre billeder eller videoer.

Video om grooming og sextortion
Som en del af kampagnen har Europol produceret en video, der er blevet oversat, så hvert medlemsland får en unik video på deres eget sprog. Videoen tager udgangspunkt i virkelige eksempler på grooming og illustrerer, hvor udspekulerede de kriminelle er. Den viser samtidig, hvordan man kan undgå at havne i lignende situationer, hvis man er klædt på til at gennemskue de kriminelles metoder og følger kampagnens overordnede budskab Sig nej!

Se kampagnevideoen


Relevante links
Herunder har vi samlet relevante links til materiale, der bl.a. omhandler sikker chat, grooming og digitale sexkrænkelser. Her finder du både materiale, som kan være relevant, hvis du har oplevet at blive krænket på nettet, hvis du er forældre eller lærer og gerne vil have hjælp til at tale om et måske lidt svært emne.

Til lærere og fagpersonale
Sikker Chat: Sig Nej
Børns Vilkår: FagTelefonen
Red Barnet: Træneren - om seksuelle overgreb
Det Kriminalpræventive Råd om grooming
Red Barnet: Slet det

Til børn og unge
Børns Vilkår: BørneTelefonen
Red Barnet: Nøgen på nettet (pdf)
Red Barnet: Slet det

Til forældre
Sikker Chat: Sig Nej
Børns Vilkår: ForældreTelefonen
Red Barnet: Slet det

Om grooming og #SigNej kampagnen
Sikker Chat: Sig Nej 
Red Barnet: Hvad er grooming?
Politiets folder: Hvad er grooming? (pdf)
Børns Vilkår: Hvad er grooming?
Europol om den internationale 'Say No'-kampagne

Senest opdateret: 28. november 2017Anmeld til politiet - vi hjælper dig
Anmeldelsen skal så vidt muligt ske til den politikreds, hvor overgrebet er sket i. Ring til os på tlf.: 114 eller mød personligt op på en politistation. Så hjælper vi dig.

Anmeld en digital sexkrænkelse

Find politikreds

Vejledninger ved chikane og digitale sexkrænkelser

Vejledning ved digitale sexkrænkelser

Offerrådgivning ved digitale sexkrænkelser

Vejledning ved chikane til børn og unge

Pressemeddelelser

Europæisk politi forebygger cyberkriminalitet mod børn og unge

 
Udskrevet d.
20-03-2018