Læs mere om...

Forstør tekst Udskriv Tip en ven Læs højt

Politiheste - Fakta om politiets heste

Her kan du få svar på dine spørgsmål om politiets heste og de ridende betjente i København

Hvor er der politiheste?
I Danmark findes der politiheste i Københavns Politi. De hører til i Københavns Politis Rytterisektion, som holder til i en stald på Amager.

Dette er et foto af politihestene


Hvornår blev politihestene indført i København?
I 1998 blev der genindført politiheste i København efter at de blev taget ud af tjenesten i 1970’erne. Rytteriafdelingen blev officielt indviet den 27. november efter en seks måneder lang forsøgsordning, hvor det svenske politi havde udlånt fire uddannede politiheste til de danske kolleger. I forbindelse med indvielsen modtog Københavns Politi to uddannede politiheste fra rytteriet i Oslo Politi og to uddannede heste fra det hollandske politi som gave. Derudover købte Rytteriet selv to uddannede heste i Belgien, da det var vigtigt at have dygtige politiheste fra begyndelsen.


Hvor mange heste er der?
I dag er der mellem ti og tolv heste i Københavns Politis Rytteri.


Dette er et foto af politihesteneHvordan bliver man ridende politibetjent?
For at komme til hest som politibetjent skal man have været politibetjent i mindst fem år. Man skal kunne ride, og det bliver testet til en prøve, hvor man skal ride tre forskellige heste. Til slut skal man til en samtale.


Hvilke hesteracer bruger politiet?
Politiet bruger ikke en speciel hesterace som politiheste. Det vigtigste er, at hesten er rolig, stærk og af en vis størrelse. Den skal have en god psyke, da den skal kunne klare meget postyr, uro og trafik. Blandt politihestene er der både Oldenborgere og Svensk Varmblod.


Hvilke opgaver bruges politihestene til?
Det ridende politi støtter nærpolitiet i København og gør politiet mere synligt i gadebilledet. Betjentene løser almindelige politiopgaver i trafikken, deltager i særlige aktioner mod for eksempel indbrud og utryghed, og laver SSP-arbejde blandt børn og unge. Politihestene er også et godt redskab under eftersøgninger og demonstrationer, da betjentene kan se langt fra hesteryggen.


Hvordan trænes politihestene?
En hests instinkt er at flygte fra noget, der er farligt. Larm, trafik, usikkert underlag og andre støjende og stressende situationer er ikke naturligt for en hest og kan virke meget skræmmende for den. Derfor gør politiet meget ud af at træne netop de ting intensivt, så hestens første indskydelse ikke er at løbe væk fra busser, brag og råbende mennesker.
Dette er et foto af politihestene
Det gøres blandt andet ved at lade hesten gå forbi og hen over blafrende presenninger, lade den passere larmende cementblandere, få den til at gå igennem røg fra en røgmaskine og lade den gå igennem tomme plasticflasker, der slår mod hovene. Træningen foregår i et ridehus under kontrollerede forhold. Det er vigtigt, at hesten får en god oplevelse med tingene og træningen, så den bliver aldrig tvunget til noget.


Hvad sker der med politihestene, når de går på pension?
Når en politihest ikke kan holde til livet på gaden længere, bliver den oftest sendt på pension. Her kommer foreningen Politihestens Venner ind i billedet. Denne forening sørger for, at tidligere politiheste kan aftjene deres otium på udvalgte gårde rundt omkring i landet. Her nyder hestene livet blandt artsfæller, går på græs dagen lang, kommer på hyggelige rideture af og til og bliver jævnligt tilset af en dyrlæge.


Her kan du læse mere om foreningen Politihestens Venner

Senest opdateret: 3. april 2009 
Udskrevet d.
24-07-2016